Ընտրեք ցուցադրվող լեզուն

OԱյս Շաքարախտի դեմ պայքարի համաշխարհային օրը մենք բախվում ենք Բարբադոսի շաքարախտի և հիպերտոնիայի ասոցիացիայի սթափ հիշեցմանը, որ շաքարախտը աշխատուժի և տնտեսական հիմնական խնդիրն է, և ոչ միայն բժշկական խնդիր:

Բացահայտումը, որ ամբողջ աշխարհում շաքարախտով ապրող տասը մարդուց յոթը աշխատանքային տարիքի է, պետք է ցնցի բոլորիս: Ինչպես ասում է ասոցիացիայի նախագահ Թայրոն Լոուն, 70 տոկոսը «ենթադրում է, որ այդ անձինք 65-ից ցածր են»: Այլ կերպ ասած, շաքարախտը միայն տարեցների և թոշակառուների վրա ազդող վիճակ չէ, այն ազդում է մեր աշխատուժի մի զգալի հատվածի վրա:

Հաշվի առնելով երկրի վրա ազդող աշխատուժի պակասը և երիտասարդ բնակչությանը խթանելու համար ներքին միգրացիան մեծացնելու կառավարության ձգտումը, այս վիճակագրությունը պետք է ազգային անհանգստության պատճառ լինի:

«Մարդիկ իրենց աշխատանքային կյանքի մեծ մասն անցկացնում են այս վայրերում: Ես կոչ եմ անում կորպորացիաներին ուշադրություն դարձնել, հոգ տանել այդ աշխատող ժողովրդագրության մասին, որոնք իրենց կյանքն են անցկացնում ձեր գրասենյակում»: Նա ավելացնում է, որ «ամբողջ աշխարհն իսկապես տեսել է վիճակի վատթարացում, և Բարբադոսը բացառություն չէ»։

Բայց բժշկական լարվածությունը պատմության միայն մի մասն է: Այն, ինչ ծավալվում է մեր գրասենյակների, դպրոցների և աշխատատեղերի ներսում, Լոուն նկարագրում է որպես «լուռ տառապանք»: Դա մեծ կշիռ է, որը շատերն են կրում առօրյա ժպիտների և «նորմալ» երևալու ջանքերի հետևում։

«Նրանք ապրում են խարանով: Նրանք ապրում են հուզական անհանգստությամբ: Հնարավոր է, որ նրանք հանգիստ տառապում են դրանից, բայց դուք չեք մտածում դրա մասին, քանի որ նրանք լավ տեսք ունեն», - բացատրեց Լոուն:

Ըստ էության, բարբադոսները պետք է առերեսվեն այն ճշմարտության հետ, որ շաքարախտը միշտ չէ, որ տեսանելի է: Եվ քանի որ դա տեսանելի չէ, շատ մարդիկ միայնակ են դա տանում։

Անցյալ տարի Շաքարախտի միջազգային ֆեդերացիան բացահայտեց հոգեբանական բեռը, որը ստվերում է ֆիզիկական ախտանիշները, ներառյալ մշտական ​​դեղորայքը, սննդակարգի զգալի փոփոխությունները և մշտական ​​վախը, որ կարող են առաջանալ ավելի սարսափելի բարդություններ, ինչպիսիք են սրտի կաթվածն ու ինսուլտը: Լոուն այսպես է նկարագրում էմոցիոնալ ազդեցությունը. «Տպավորություն է, որ երբ քեզ ախտորոշեն, դու շատ շուտով կմահանաս. հենց այդ էմոցիան է, որ մարդկանց վախի զգացում է առաջացնում»:

Վախը լռություն է ծնում, իսկ լռությունը՝ վտանգ: «Հետևաբար, նրանք հանգիստ ուզում են դա պահել իրենց մեջ, քանի որ չեն ցանկանում, որ մարդիկ իմանան», - ասաց նա:

Թաքնվելու այս մշակույթը հատկապես մտահոգիչ է երիտասարդների շրջանում: Նրանք արդեն ճնշումներ են գործադրում մարմնի պատկերի հետ կապված և շաքարախտը ավելացնելով այդ խառնուրդին, կարող է անտանելի զգալ: Ասոցիացիան տեսել է, որ երիտասարդները հրաժարվում են մասնակցել 1-ին տիպի շաքարախտի աջակցության հանդիպումներին, պարզապես այն պատճառով, որ նրանք «չեն ուզում աննորմալ երևալ»:

Լոուն կիսվել է մի երիտասարդ կնոջ անհանգստացնող դեպքով, որը խուսափում էր բոլոր ծրագրերից և աջակցությունից: «Ինչ վերաբերում է նրան, նա սովորական է: Ինչ-որ իմաստով դա ժխտում է. քանի որ այն, ինչ դա կանի, միգուցե թույլ կտա ձեզ անտեսել այն, ինչ կատարվում է ձեր մարմնում»: Նա զգուշացնում է այս լռության կործանարար հետևանքների մասին.

Եթե ​​կղզին ցանկանում է անդրադառնալ շաքարախտի «ճգնաժամին», մենք պետք է ձգտենք ավելի կարեկից լինել և գործնական աջակցություն առաջարկել նրանց, ովքեր պայքարում են այդ հիվանդության դեմ: Ինչպես Լոուն նշեց. «Որքան շատ ենք մենք խոսում այդ մասին, այնքան ավելի շատ ենք ընդունում, որ դա կարող է պատահել ցանկացածի հետ»:

Այդպիսի միջավայր ստեղծելը նշանակում է հեռանալ բամբասանքից կամ խղճահարությունից: Մենք չենք կարող թույլ տալ, որ շաքարային դիաբետով մարդիկ նորմալից ավելի քիչ զգան, նույնիսկ եթե մենք փորձում ենք խրախուսել ապրելակերպը, որը նվազեցնում է հիվանդության զարգացման ռիսկը:

Աշխատավայրում, որտեղ բարբադացիների մեծամասնությունը ծախսում է իրենց ժամանակի մեծ մասը, կորպորացիաները պետք է առաջ տանեն՝ մշակելով առողջության քաղաքականություն: Նրանք պետք է ճկուն լինեն անձնակազմի հետ բժշկական հանդիպումներին մասնակցելու իրենց պայմանավորվածություններում, միաժամանակ նաև մենեջերների համար ուսուցում տրամադրեն շաքարախտի հիմնական իրազեկման և նույնիսկ աշխատավայրի ճաշարաններում առողջ սննդի ընտրանքներ ապահովելու համար:

Ասոցիացիայի «Իմացեք ձեր համարները» արշավը արժեքավոր մեկնարկային կետ է անհատների և գործատուների համար: Հաղորդագրությունը պարզապես կոչ է անում մեզ բոլորիս տեր կանգնել այն թվերին, որոնք ազդում են մեր առողջության վրա: Իմացեք ձեր արյան ճնշումը՝ իդեալականը 120/80-ից ցածր: Իմացեք ձեր արյան շաքարը՝ 5, 7-ից ցածր: Կարևոր է, իմանալ, թե երբ են այդ թվերը սկսում տեղափոխվել վտանգավոր գոտիներ:

Մենք պետք է իմանանք մեր համարը։ Մինչև այն կհայտնվի:

ԳրառումըԻմացեք ձեր թիվը շաքարախտի մասին, նախքան այն հայտնվելըհայտնվեց առաջինըԲարբադոսն այսօր.