Անցյալ տարվա մայիսին Ճապոնիայի գյուղատնտեսության նախարարը հրաժարական տվեց այն բանից հետո, երբ մեկնաբանեց, որ երբեք բրինձ չի գնել, քանի որ իր կողմնակիցներն են տվել: Տակու Էտոյի անհանգստությունը չէր առաջացնի այդքան հասարակական անկարգություններ, եթե չլիներ այն փաստը, որ երկրում բրինձը սակավ է, և դրա գինը ընդամենը մի քանի ամսում կրկնապատկվել է: Ճապոնիան լուրջ ճգնաժամ է ապրում այս հիմնական հացահատիկի հետ, այն աստիճան, որ կառավարությունը 500, 000 տոննա է թողարկել ազգային պաշարներից՝ աճող ծախսերը զսպելու համար:
Կլիման և դրա բումերանգի էֆեկտը
Սննդի համաշխարհային արտադրությունը կլիմայի փոփոխության հիմնական պատճառներից մեկն է, սակայն այն նաև անխնա կրում է դրա հետևանքները։ Բումերանգի էֆեկտ. Համաձայն 2021 թվականին հրապարակված Համաշխարհային սնուցման զեկույցի՝ ներկայիս արտադրական համակարգերը «առաջացնում են ջերմոցային գազերի ավելի քան մեկ երրորդը (35%) » և նպաստում գլոբալ տաքացմանը, սակայն նույն ջերմաստիճանի աճը առաջացնում է բռնի երևույթներ, որոնք ավերում են ծովային էկոհամակարգերը, չորացնում գյուղատնտեսական հողերը, սառեցնում են արևադարձային տարածքները կամ հեղեղում անասնաբուծական տնտեսությունները։
Ինքնության երկու ճգնաժամ Միջերկրական ծովում
«Առողջ հողերը ագրոպարենային համակարգի վերափոխման հիմնաքարն են», - շարունակում է Պիետոսին: «Ապահովված հողը չի կարող բավարար սնունդ արտադրել բնակչությանը, առավել ևս աճողին: Իհարկե, դա համընկնում է էկոհամակարգի բազմաթիվ այլ ասպեկտների հետ, ինչպիսիք են ջրի կառավարումը և կենսաբազմազանությունը: Ինչպես ցանկացած մեծ և էական փոփոխություն, հողի առողջությունը և ածխածնի առգրավումը հնարավոր չէ հասնել միայն մեկ կողմի ջանքերով:
Անցյալ տարի 35 ֆերմերների և 15 փորձարարական տեղամասերի գործարկումից ի վեր, LILAS4SOILS-ը նկատել է հետաքրքրության նկատելի աճ: «Մենք բաց կոչ ենք արել՝ ընդլայնելու ծրագիրը և ստացել ենք ավելի քան 280 հայտ: Սա ցույց է տալիս, որ մենք ճիշտ ուղու վրա ենք, և որ շատ ֆերմերներ հասկանում են վերականգնողական և ածխածնի վրա հիմնված գյուղատնտեսության արժեքը իրենց ֆերմաների ապագան ապահովելու համար», - բացատրում է Պիետոսին:
Ամեն տարի միլիոնավոր մարդիկ տեղահանվում են ծայրահեղ եղանակային իրադարձությունների պատճառով: Բնապահպանական պայմանների կտրուկ փոփոխությունները հանգեցնում են մարդկային, տնտեսական և սոցիալական կորուստների: «Սննդամթերքի գների աճը կարող է նշանակել, որ սուրճն արժե մեկ դոլարով ավելի այնտեղ, որտեղ ես ապրում եմ՝ Կալիֆորնիայում, բայց դա Բրազիլիայում, Կոլումբիայում և Արևմտյան Աֆրիկայում փոքր սուրճի ֆերմերների ընտանիքների կյանքի և ապրուստի խնդիրն է», - բացատրեց ClimateAI-ի գործադիր տնօրեն Himanshu Gupta-ն մի քանի տարի առաջ Համաշխարհային տնտեսական ֆորումում:
Այսօր աշխարհի բնակչության գրեթե մեկ երրորդը՝ մոտ 2, 6 միլիարդ մարդ, չի կարող իրեն թույլ տալ առողջ սննդակարգ, որի արժեքը զգալիորեն աճել է վերջին հինգ տարում: ՄԱԿ-ի Պարենի և գյուղատնտեսության կազմակերպության տվյալների համաձայն՝ տուժածների մեծ մասը Աֆրիկայում է։ Այնտեղ տոկոսները հակադարձվում են՝ մարդկանց միայն 33, 3%-ին է հասանելի առողջ սննդակարգը։
Չկան պարզ, մեկուսացված կամ կախարդական լուծումներ՝ ոչ գիտելիքի կոնկրետ ոլորտներում, ոչ էլ գործողության որևէ ոլորտում: Ինչպես ասում է Խոսե Միգել Մյուլեն, «եթե դուք ունեք բարձր արտադրություն, բայց բաշխումը վատ է, և մարդիկ շարունակում են սոված մնալ, խնդիրը տեխնոլոգիան չէ, դա սոցիալական և քաղաքական խնդիր է»: Ապագան միայն գիտության ոլորտում չէ.
Ձեր բաժանորդագրությունն օգտագործվում է մեկ այլ սարքում
Եթե շարունակեք կարդալ այս սարքում, այն հնարավոր չի լինի կարդալ մյուս սարքում:
Ինչո՞ ւ եք սա տեսնում:
Ձեր բաժանորդագրությունն օգտագործվում է մեկ այլ սարքի վրա, և դուք միաժամանակ կարող եք մուտք գործել EL PAÍS միայն մեկ սարքից:
Դուք ունե՞ ք բիզնես բաժանորդագրություն: Գնացեք այստեղ՝ ավելի շատ հաշիվներ գրանցելու համար:
Եթե չգիտեք, թե ով է օգտագործում ձեր հաշիվը, խորհուրդ ենք տալիս փոխել ձեր գաղտնաբառը այստեղ:
Եթե որոշեք շարունակել համօգտագործել ձեր հաշիվը, այս հաղորդագրությունը կհայտնվի ձեր սարքում և ձեր հաշիվը անորոշ ժամանակ օգտագործող մյուս անձի սարքում՝ ազդելով ձեր ընթերցանության վրա: Թվային բաժանորդագրության պայմաններին կարող եք ծանոթանալ այստեղ։
Ջեյսոն Հիքել. «Քանի դեռ կապիտալը վերահսկում է արտադրությունը, մենք կունենանք այլասերված արդյունքներ».
Last May, the Japanese Minister of Agriculture resigned after commenting that he never bought rice because his supporters gave it to him. Taku Eto’s petulance wouldn’t have generated so much public unrest if it weren’t for the fact that rice is scarce in the country and its price has doubled in just a few months. Japan is experiencing a severe crisis with this staple grain, to the point that the government has released 500,000 tons from national reserves to curb rising costs.
The climate and its boomerang effect
Global food production is one of the main causes of climate change, but it also suffers its consequences mercilessly. A boomerang effect. According to the World Nutrition Report, published in 2021, current production systems “generate more than a third (35%) of greenhouse gas emissions” and contribute to global warming, but this same temperature increase triggers violent phenomena that devastate marine ecosystems, dry up farmland, freeze tropical areas, or flood livestock farms.
Two identity crises in the Mediterranean
“Healthy soils are the cornerstone of transforming the agri-food system,” Pietosi continues. “Depleted soil cannot produce enough food to sustain the population, let alone a growing one. Of course, this goes hand in hand with many other aspects of the ecosystem, such as water management and biodiversity. Like any large and significant change, soil health and carbon sequestration cannot be achieved through the efforts of just one party. It is a systemic issue, and all components of the agri-food system must contribute to the change,” the expert concludes.
Since its launch last year with 35 farmers and 15 experimental sites, LILAS4SOILS has seen a noticeable increase in interest. “We launched an open call to expand the project and have received over 280 applications. This shows that we are on the right track and that many farmers understand the value of regenerative and carbon-based agriculture for securing the future of their farms,” explains Pietosi.
Millions of people are displaced by extreme weather events each year. Abrupt changes in environmental conditions result in human, economic, and social losses. “The rise in food prices may mean that coffee costs a dollar more where I live now, in California, but it is a matter of lives and livelihoods for the families of small coffee farmers in Brazil, Colombia, and West Africa,” Himanshu Gupta, executive director of ClimateAI, explained a couple of years ago at the World Economic Forum.
Today, nearly a third of the world’s population — some 2.6 billion people — cannot afford a healthy diet, the cost of which has risen significantly in the last five years. According to data from the Food and Agriculture Organization of the United Nations, the majority of those affected are in Africa. There, the percentages are reversed: only 33.3% of people have access to a healthy diet.
There are no simple, isolated, or magical solutions, neither in specific areas of knowledge nor in any field of action. As José Miguel Mulet reflects, “if you have high production, but distribution is poor and people continue to go hungry, the problem isn’t technology; it’s a social and political problem.” The future doesn’t lie solely in the realm of science.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
¿Por qué estás viendo esto?
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.
Jason Hickel: ‘As long as capital controls production, we will have perverse results’
Մեկնաբանություններ